Jaký gril vybrat
Nevíte jaký gril vybrat?
V nabídce nepřeberného množství grilů je těžké se zorientovat. Ujasnit bychom si měli, jaký typ grilu vlastně chceme – plynový, elektrický nebo na dřevěné uhlí. Přihlédněte také k tomu, kde se chystáte grilovat, zda na zahradě, terase nebo na balkoně. Podle toho volte velikost a možnost přenášení. Majitelé menších zahrádek budou nejspíš volit grily přenosné.
Gril na dřevěné uhlí – grilování na dřevěném uhlí je nejen romantickou záležitostí, ale pokrmy připravené na žhavém uhlí mají svou nezaměnitelnou chuť. Nevýhodou je, že není možné nastavit optimální teplotu.
Elektrické grily – použít je můžeme pouze na místech s přístupem k elektrickému proudu. Při grilování jsme ušetřeni kouře ze žhavého uhlí a připravované pokrmy jsou zdravější. Chuť se, ale zdaleka nevyrovná pokrmům připravených na uhlí dřevěném.
Plynové grily – výhodou je velmi snadná obsluha. Mají regulovatelnou teplotu a nekouří. Některé typy plynových grilů mají grilovací desku z lávového kamene. Od toho se zároveň odvíjí vyšší pořizovací cena.
Vodní grily – patří mezi méně známé a také mezi méně často používané. Příprava pokrmů je podobná vaření v parním hrnci. Příznivce pořádného grilovaného steaku taková úprava masa asi příliš nepotěší.
Oblíbené je také používání grilovacích kamenů – výhoda je, že je můžete použít u všech typů grilů. Grilovací kámen pouze položíte na jakýkoli rošt a necháte ho důkladně rozpálit. Pak už vám nic v grilování nebrání. Zvlášť oblíbená je příprava steaků a ryb. Maso totiž zůstává šťavnaté. Nejčastěji používaným druhem kamene je žula, mramor nebo keramika.
Asi největším hitem je grilování na solném kameni. Pokrmům dodá zajímavou chuť.
Kdo touží grilovat i v zimě, může si pořídit stolní gril. Požitek z grilování, ale asi nebude takový jako v letním období při posezení na zahradě.