Rubrika: Sport

Ze sportu módním trendem

by demaster.cz on / Sport

Tento sport si v životě zkusil snad každý z nás. Nejde totiž o nic výjimečného. Lidé holdovali běhu vždy a lze jej považovat za určitou evoluční výhodu. Vždyť lidé na rozdíl od jiných živočichů mají Achillovu šlachu. To nám pomáhá lépe se odrážet a tím zefektivnit náš běh. Z počátku byla tato výhoda využívána k lovu a uhnání kořisti. Později se však z běhu vyvinul sport.

start závodu

Často byl považován za doménu atletů, kteří se věnovali tomuto sportu na dráze. Nebo se také objevovali jednotlivci, kteří využívali běhání k hubnutí. Běh byl také k vidění na silničních maratonech. Později se však tento sport probojoval i do hor. Dnes už navíc téměř každý byl na nějakém tom závodě. Ať už silničním nebo horském.

Zjistilo se, že běžecké závody jsou navíc velice ziskové. Lidé dnes raději zaplatí za věci prospěšné jejich zdraví a zážitky než za hmotné věci. Proto můžeme snad každý víkend vidět stovky a tisíce závodníků, jak vyrážejí vstříc kilometrům.

Nebylo tomu tak vždy zvlášť ve světě horského běhu. Průkopníci v tomto směru byli považováni za blázny a šílence, když se vydávali běžet na horu či seběhnout prudký svah. Dnes je již považován za standard. Dokonce si získal svůj vlastní název. Pro ty zasvěcené jistě dobře známý termín Skyrunning.

Může jej volně přeložit jako běh v oblacích. Definovat tak můžeme ty závody, které se odehrávají v nadmořské výšce 1 000 m. n. m. a výš. Závody tohoto typu najdeme na celém světě. V česku dokonce existuje asociace a žebříček bodovaných závodů díky kterým se můžeme dostat na ty světového formátu.
kameraman u závodnice

Běh se však pro ty čisté nadšence stal příliš zpopularizovaným. Spíš, než o zábavu jde dnes o naběhané kilometry a časy. Ztratil už tak své kouzlo a radost, když na vrchol kopce doběhne člověk sám a užívá si klid a mír. Z čisté radosti se tak staly tréninkové plány a specializované jídelníčky, které sportovce spíš odradí, než motivují k dalším výkonům.

Pokračovat ve čtení

Bez dechu jako bez života

by demaster.cz on / Sport

 

Nádech a výdech

Se zadrženým dechem se věnují svým sportovním disciplínám pouze osoby, jejichž běžným prostředím je bazén. Plavci, akvabely a podobní. Všichni ostatní spoléhají spíše na to, že mají plíce naplněné kyslíkem, nikoli na práce s jeho nedostatkem.
Přesto i ve vodním prostředí fungující sportovci potřebují k podání adekvátního výkonu umět pracovat jak s nádechem, tak výdechem. Kromě základní poučky o tom, že vydechování by mělo vždy trvat déle, než jednotlivé nádechy (člověk tak předchází vlastní hyperventilaci a s ní spojenými jevy) je nutné též poukázat na to, že kyslík, který člověk vdechuje je nejrychlejší a nebližší možnou cestou, jak ovlivňovat funkci všech vnitřních orgánů, ačkoli tyto jsou tvořeny svalovinou, na níž naše přání a vůle nemají téměř žádný vliv, svalovinou hladkou, nikoli příčně pruhovanou. Příčně pruhované svalstvo je pak to, které sportovci zcela vědomě ovládají během svých aktivit.
dechová meditace
 

Zahřátí jako žádné jiné

Pokud se v klidu posadíte na podložku na zem, pak jste schopni bez jakéhokoli zásadního pohybu na základě pouhé práce s dechem rozehřát celý svůj organismus podobně, jako kdybyste například minutu skákali na jednom místě. Tam mocným je dech nástrojem při práci s naší tělesnou schránkou. Právě sportující osoby by si měli být tohoto faktu velmi dobře vědomi. Pouze tak je možné, aby si učinili podrobný obrázek o tom, co vše se s dechem dá dělat a jak velké dopady má nejen na fungování organismus, ale také na podávané výkony v jednotlivých sportovních disciplínách.
 muži pod vodou

Protažení a stabilita

Trenéři fitness disciplín, stejně jako osoby věnující se józe či tanečním tréninkům si jsou velmi dobře vědomi toho, že skrze nádech a výdech je možné přímo ovlivňovat jak stabilitu vlastního organismu, tak také například efektivitu a bezpečnost protažení jednotlivých částí těla. Atletičtí sportovci by pak podobné znalosti mohli aplikovat při snaze o dosažení co nevyšší výšky skoků, protože tyto jsou vždy vyšší v případě, že sportovec při výkonu vydechuje, nikoli naopak.

Pokračovat ve čtení

Slunce, zdravé jídlo a pohodička

by demaster.cz on / Sport

Je tady léto, které s sebou přináší horké a dusné dny. Všichni si dělají starosti, jestli budou dobře vypadat v plavkách a jak shodit zásobičku, kterou jsme si udělali přes zimu.
„Chci mít postavu jako tahle modelka! A já zase buchtičky jako tenhle svalovec!“ Takovou větu uslyšíte od každého druhého muže nebo od každé druhé ženy. Mít krásně vypracovanou postavičku a chlubit se s ní v plavkách na „koupáku“ chce prostě každý. Ale co proto dělat?
velké kalhoty
Nestačí jen sportovat. Ranní běh, dlouhé procházky či výlety, dřepy a sklapovačky…Tohle všechno je nám k ničemu, pokud se dobře nestravujeme. Přece se ráno nebudete trápit během, když potom domů přijdete a uděláte si dobrý smažený řízeček. Co si ale dát v takovém horku, pokud chci, aby mi jídlo chutnalo, a přitom jsem dodržoval/a zdravou stravu?
steak z lososa

Saláty a zase saláty

Ve dnech, kdy teplota dosahuje až 38 °C a pot z nás teče jako z vodopádu, se nikomu nechce jíst těžký leč výborný bůček s pečenou bramborou. Radši bychom si dali něco lehkého, ale pozor také chutného! A zde přichází na plac saláty. Nebojte se. Nikdo po Vás nebude chtít, abyste utrhli celou hlávku salátu ze zahrádky a snědli ji na posezení. Mluvíme tady o více kouscích zeleniny (kousek hlávkového salátu, cherry rajčátka či ředkvičky), které jsou zakápnuty bylinkovým dresingem.
A jaké saláty jsou pro nás nejlepší? To už je čistě na každém z nás. Někdo má rád čistě zeleninový salát, který si doplní kousky sýru, popřípadě oříšky. Za velice chutné saláty se považují kombinace těstovin a rýže se zeleninou. Bohužel ne všichni si dokáží představit svoje jídlo bez masa. V takovém případě si do obyčejného zeleninového či těstovinového salátu můžeme přidat drcený tuňák, kousíčky kuřecího masa nebo krevety.
Nemusíte jíst jen zeleninové saláty. Můžete si vykouzlit chutný a osvěžující salát z ovoce. Opět je jen na Vašich chuťových buňkách, jaký kousek ovoce si dáte. Lahodné jahody, kyselý rybíz či šťavnaté jablíčko. Salát můžete občas obměnit přidáním nízkotučného jogurtu. Když Vás tedy honí mlsná, místo toho, abyste si vzali kus čokolády, která Vám nejen ničí postavičku, na kterou se tak těžce dřete, ale také zuby, si dejte výborný ovocný salát.
houbové špízy

Dost už těch salátů! Chce to něco jiného!

Samozřejmě. Celé léto nemusíte ujíždět jen na salátech. Pokud Vám už saláty lezou krkem či ušima, vyzkoušejte zázraky z Vašeho grilu! V létě se nemusí grilovat jen „fláky“ masa nebo jehněčí kotlety. Můžete si připravit chutného lososa s hřebenatkami nebo grilované a šťavnaté kuřecí prsíčko plněné sýrem. Pokud ani na tohle nemáte chuť, tak si prostě ugrilujte zeleninu či kousky ovoce nebo vyrobte výborné špízy.

Na co nezapomenout a čemu se vyhnout?

V horkých letních dnech nesmíme zapomenout na tu nejdůležitější věc, a to na pitný režim. Během dne bychom měli vypít až 2 litry tekutin. Nemusí je nutně jednat o suchou vodu nebo minerálky s bublinkami, které nás zbytečně nadýmají. Do čisté vody stačí nastrkat pár plátků citronu, meduňky a kostek ledu a máme výborné pití. A pokud bychom chtěli i trochu zhřešit, k lehkému obědu či večeři si můžeme nalít sklenici piva či uleželého vína.
Čemu je lepší se v létě vyhnout? Potraviny jako jsou sádlo, smetana, tučné sýry, různé druhy uzenin či salámů, čokoláda a jiné sladkosti nám v takovém horku jen přitíží. Místo toho abychom se cítili ladní jako pírko budeme železnou koulí, která by třeba ještě jednou potopila Titanic, a proto je lepší se jim vyhnout.
Ve dnech, kdy se rtuť teploměru může došplhat až k oblakům, je dobré nejíst ani moc sušeného ovoce a obloukem se vyhýbat cukru. „Bez cukru nevypiju ani čaj!“ To není ale žádný problém. Do čaje či kávy nemusíte sypat kvanta cukru, který koupíte v obchodě, ale můžete si jej osladit medem, který je chutnější a i zdravější.
Pokud nebudete moc hřešit a budete se vyhýbat tučným jídlům jako je kachna a dáte raději přednost salátu či lososu a budete dodržovat také pitný režim, Vaše krásně vypracovaná postava co nevidět zaklepe na Vaše dveře. 

Pokračovat ve čtení

Bowling: díky mladým hráčům již u nás není hrou, ale sportem

by demaster.cz on / Sport

A je to především díky mladým hráčům. Velkou zásluhu na tom mají pánové Jaroslav Lorenc a Jan Macek, kteří se v posledních letech představují ve výborném světle na evropské scéně. Jan Macek se pravidelně představuje na turnajích podniku European tour, na kterých zanechává velmi dobrý dojem. Skvěle zahrál i na evropském šampionátu, když v jednotlivcích skončil na 11. místě ze 187 hráčů.

 bowlingové koule

Společně s Janem Mackem se na bowlingových drahách ukazuje Jaroslav Lorenc, který na již zmiňovaném Mistrovství Evropy skončil v soutěži jednotlivců 12. a v Masters došel až mezi poslední osmičku. Jaroslav se stal v roce 2016 Mistrem Evropy v turnaji, kde se utkali pouze národní šampioni jednotlivých zemí. Navíc se mu to podařilo na domácí půdě v Olomouci.

 

Junioři a juniorky proráží do Evropy

 

Velmi dobré hráče má český bowling i v juniorské kategorii. Mezi dívkami jsou to Anna Petáková a Eliška Krummerová. Anna se již několik let pohybuje ve špičce i mezi dospělými, což dokazuje několik medailí z domácích šampionátů ve dvojicích, letos přišla stříbrná medaile z MČR jednotlivců. Eliška je úřadující Mistryní republiky a stálicí týmu Tacl team Letohrad, který se letos v juniorské Extralize radoval ze senzačního bronzu. Loni byly Eliška i Anna členkami národního týmu, který na evropském šampionátu došel až do finále, kde o 20 kuželek nestačil na Velkou Británii.

 bowlingové boty

Naděje máme i mezi chlapci. Jmen, která by stála za zmínění, je několik. Jsou tu však 3 jména, která jsou v aktuální době na vrcholu herních tabulek. Na absolutním vrcholu nyní stojí Lukáš Jelínek. Levák používající obouručný styl v letošní sezóně získal 3 tituly. Během 5 měsíců se stal Mistrem ČR v jednotlivcích, dvojicích i tříčlenných týmech. Navíc přidal bronz ze seniorského národního šampionátu a z juniorského Mistrovství Evropy.

 

Skvělou hrou se prezentuje i Jan Tříska. Hráč Bowland Olomouc se společně s Lukášem Jelínkem radoval z titulu v juniorských dvojicích. To, že mu dvojice sedí, dokazují i další dvě medaile z letošní sezóny mezi dospělými. Na ME byl blízko napodobení Lukáše Jelínka, ale o medaili přišel v poslední hře. V Masters také sahal po medaili, ale skončil ve čtvrtfinále, tedy na děleném 5. místě.

 

Posledním hráčem je Daniel Seidl. Tento sedmnáctiletý hráč prošel velkou proměnou a vypracoval se mezi juniorskou špičku. Spoluhráč Elišky Krummerové letos sahal po zlatu z MČR juniorů, to mu však těsně uteklo ve třetí hře. I tak by se příští rok měl stát členem národního týmu.

 

A nové naděje díky projektům České bowlingové asociace přibývají každým dnem. Nově vzniklý projekt Školní bowlingová liga přilákal stovky školáků, kteří se mohou hlásit do Tréninkových center mládeže a postupně to dotáhnout třeba tak daleko jako Lukáš Jelínek, Anna Petáková nebo Jaroslav Lorenc.

Pokračovat ve čtení